Het vervoer van en naar Zandvoort blijft nog altijd een geval apart. Zeker als er straks 200.000 man verspreid over 3 dagen naar het circuit komen is het zaak om goed uit te zoeken hoe je er op tijd komt.
Hieronder een lijstje met opties, de een wat makkelijker dan de ander.

Auto

In onze ogen de minst geschikte optie. De wegen rond Zandvoort staan op een warme zomerdag al helemaal vast en zijn niet berekend op grote aantallen auto’s. In het weekend van de Grand Prix zal dit nog vele malen erger zijn en zullen er fans urenlang in de file staan. Om dit te voorkomen wordt iedereen aangeraden zoveel mogelijk de auto te vermijden of de auto ergens op afstand te parkeren en de rest de lopen/fietsen/met een pendelbus te gaan. Er zullen rondom Zandvoort natuurlijk heel veel tijdelijke parkeerplaatsen worden ingericht, maar de wegen naar die parkeerplaatsen toe zullen ook overvol staan.

Motor

Er zullen ook een hoop fans met de motor komen. Een uitstekende optie aangezien je meestal wel tussen stilstaande auto’s door kan rijden en je zo veel sneller bij het circuit bent.

Fiets

Niet voor iedereen een optie, omdat sommigen gewoon echt te ver wonen om met de fiets te gaan. Maar bedenk wel dat waar je ook in Nederland woont, de fiets in elk geval sneller is dan de auto. Met de fiets rij je overal zo door, in tegenstelling tot auto’s. Woon jij bijvoorbeeld in Den Haag, dan ben je in ongeveer 2,5 uur bij het circuit en hoef je nergens te wachten. 2,5 uur lijkt lang, maar overweeg het!

Scooter

Ben jij in het bezit van een scooter? Dit is zeker een goede optie, al mag je niet op elk fietspad rijden in de buurt van Zandvoort, zoek dit goed uit! Zeker in de duinen zijn er veel fietspaden die verboden zijn voor scooters. Ondanks dat blijft het wel een uitstekende optie om bij het circuit te komen en heb je geen last van files of andere druktes. Scooters kunnen meestal wel overal langs en hebben wellicht alleen wat last van de vele fietsers op de fietspaden. Scooters kan je ook vrijwel overal neerzetten zonder een boete te krijgen, ook kan je vaak terecht in fietsenstallingen.

Boot

Freek Hoekstra kwam in 2018 met het idee om tijdelijke aanlegsteigers aan te leggen en daar mensen met een boot te laten aanmeren. Dit lijkt een wat omslachtige optie en wellicht niet haalbaar maar je weet het natuurlijk nooit. Je kan altijd nog in de Noordzee voor anker gaan en het laatste stuk zwemmen.

Lopen

De volledige afstand te voet afleggen, het klinkt misschien heel gek. Veel fans zullen dit niet zien zitten maar het is een optie. Je hebt geen last van een voertuig wat je ergens kwijt moet, geen last van overvolle treinen of bussen, je kan overal zo doorlopen en je zit nergens aan vast.

Trein

Zandvoort heeft een treinstation met 2 perrons. Dit is te weinig, zeker voor de aantallen die dat weekend worden verwacht. De NS en ProRail zijn aan het uitzoeken wat er mogelijk is qua uitbreiding van het station. Dit ook met het oog op de toekomst na het GP-weekend. Omdat veel mensen er voor zullen kiezen om met de trein naar Zandvoort te gaan is het ook een optie om naar een ander station te gaan en het laatste stuk te gaan lopen of fietsen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Haarlem, Overveen, Heemstede-Aerdenhout, Bloemendaal of Santpoort Zuid.

Taxi/Uber

Het enige voordeel tegenover de auto is dat je je auto nergens hoeft te parkeren en dus geen parkeerkosten hoeft te betalen. Het blijft een ongekende drukte rond Zandvoort voor en na de race. Of dit nou een goede optie is valt te betwijfelen. Je kan je uiteraard ook wat verder van Zandvoort laten af zetten en het laatste stuk gaan lopen.

Fiets huren

Verschillende bedrijven hebben al aangekondigd vele aantallen fietsen beschikbaar te stellen rond het GP-weekend. Je gaat dan met het OV naar deze plek toe en legt het laatste stuk af met de huurfiets. Deze lever je na de race weer in en je pakt vervolgend weer het OV naar huis.

In of rondom Zandvoort verblijven

Een andere mogelijkheid is om een hotel/Airbnb of camping te boeken in Zandvoort of omgeving. Je zou er een lang weekend van kunnen maken van donderdag t/m maandag. Zo omzeil je de topdrukte op de toegangswegen en kan je op je gemak richting Zandvoort. Dit kost natuurlijk wel extra geld en de meeste hotels vragen inmiddels al de hoofdprijs. Voor goedkope alternatieven wat betreft huisvesting kan je onze accommodatie-pagina raadplegen.